Fitness

Business

0720.239.389

In sala de fitness, foarte multa lume chiuleste sau evita, intentionat sau nu, antrenamentul pentru picioare. Nu tin cont de faptul ca o persoana ar trebui sa aiba un corp armonios, omogen, bine lucrat si prefera sa se axeze pe alte grupe: piept, spate, brate. Cu alte cuvinte, isi antreneaza partea superioara a corpului, fara sa tina cont de cea inferioara.

Totusi, picioarele reprezinta o grupa mare si necesita un antrenament complex si complet. Spun asta deoarece aceasta grupa este compusa din mai multi muschi si toti trebuie antrenati in mod egal: fesier, biceps femoral, cvadriceps si gambe.

Mai important decat atat este faptul ca picioarele au, in primul rand, un rol de sustinere a greutatii pentru intregul corp. Altfel spus, orice exercitiu executat din picioare cu o greutate mare necesita un antrenament solid al picioarelor, pentru a putea sustine greutatea, pentru echilibru si pentru o executie corecta a repetarilor.

Un alt aspect foarte important al antrenamentului picioarelor este ca acestea ne pot feri de multe accidentari. Din nou, orice exercitiu efectuat din picioare cu greutate mare presupune un risc mai mare de accidentare. De exemplu: flexii la biceps, genuflexiuni cu bara, impins din picioare pentru umeri si altele. Astfel de exercitii au un potential de accidentare mai mare si, astfel, celelalte parti implicate indirect in sustinerea exercitiului trebuie sa fie foarte bine pregatite.

In final, sa vorbim si despre aspectul estetic. Cui i-ar placea sa aiba un spate foarte mare, un biceps foarte bine dezvoltat, pectorali impunatori si picioare subiri, netonifiate sau slab dezvoltate?

Asadar, antrenamentul pentru picioare este important in sustinerea si dezvoltarea intregului corp. Ar trebui sa fim constienti de faptul ca, indiferent ca realizam antrenamentele pe fiecare grupa in parte sau nu, corpul trebuie perceput ca un intreg. Acest intreg ar trebui sa fie omogen si foarte bine dezvoltat din toate punctele de vedere. Sunt foarte putine exercitii care sa necesite doar o grupa musculara implicata in realizarea acestora (direct sau indirect), deci toate grupele ar trebui antrenate la acelasi nivel.

Barbatii, in general, au tendinta de a evita antrenamentul corect al acestei grupe, femeile, din contra, privesc situatia exact invers (evita antrenamentul intregii parti superioare a corpului). Sper sa inteleaga toata lumea odata pentru totdeauna ca picioarele prezinta reale avantaje in dezvoltarea intregului corp.

Spor la treaba!