Abdomenul este o grupa musculara ca oricare alta. Nu putem spune ca merita o atentie speciala, dar putem spune ca este putin mai capricioasa. De ce? Pentru ca este mai putin vizibila din cauza tesutului adipos. Totodata, este destul de mare, asa ca trebuie sa avem grija de abdomen din toate punctele de vedere (inferior, superior si lateral).
Cea mai mare problema in antrenamentul abdomenului este vizibilitatea acestuia. Din pacate, grasimea de pe abdomen este cea care se indeparteaza cel mai greu, din simplul motiv ca zona nu este atat de solicitata precum, sa spunem, zona bratelor sau cea a picioarelor. Din acest motiv, trebuie sa avem un program clar de antrenament pentru abdomen. Totodata, nutritia este foarte importanta, pentru ca ea este principala arma impotriva stratului de grasime de pe abdomen, asa ca trebuie sa fim cat mai inspirati in alegerea meselor.
Va recomand ca rezerva de carbohidrati sa o realizati dimineata, pentru ca atunci, corpul suporta cel mai bine absorbtia lor si, de asemenea, veti avea energie pentru toata ziua.
La pranz, incercati sa consumati mai multe proteine si nu ocoliti legumele, ele reprezinta o garnitura excelenta pentru carne, oua sau lactate.
Nu ocoliti masa de seara. De ce? Ca sa va mentineti metabolismul activ si pentru a nu intra intr-o stare catabolica, in asa fel incat sa evitati situatia in care corpul sa consume din muschi. Alegeti legumele, iaurtul, pestele, alimente usoare care sa va satisfaca pofta de mancare.
Intre mese, va sugerez sa aveti gustari, mai ales daca sunteti persoane active si faceti miscare des. Fructe, nuci, migdale, salate – posibilitatile sunt nenumarate.
Sa spunem ca acestea ar fi ”mesele inteligente”. Le numesc asa deoarece, cu toate ca toata lumea cunoaste acest simplu algoritm al meselor, foarte putini il respecta.
Sa trecem acum la antrenament. Nu are rost sa va antrenati abdomenul timp de o ora, pentru ca nu este acel tip de muschi. Nu aveti nevoie de pauze mari sau de exercitii complexe, ci pur si simplu de exercitii corect facute, pentru a va pastra tonusul si pentru a va dezvolta musculatura.
In 10 minute pe zi, puteti sa realizati 2 serii a cate 30-40 de repetari pentru abdomenul inferior, 2 serii a cate 30-40 de repetari pentru abdomenul superior si 2 serii a cate 30-40 de repetari pentru partile laterale. Ajungem, astfel, la aproximativ 240 de abdomene pe zi. Pauzele ar trebui sa fie de aproximativ 10-20 de secunde, intre seriile pentru fiecare zona a abdomenului. Daca vi se pare dificil si aveti febra musculara dupa prima zi, puteti sa faceti pauza de o zi intre antrenamente. Cu siguranta, va veti obisnui cu efortul, veti renunta la pauza si probabil veti mari si numarul de repetari sau diversitate exercitiilor, pentru a surprinde continuu acest muschi.
Multa lume uita ca abdomenul nu se formeaza la antrenament, ci mai mult in bucatarie si in stilul de viata, asadar degeaba veti efectua o mie de abdomene pe zi, daca veti manca intr-un mod gresit.
Sfatul meu este sa va axati pe o alimentatie corecta si sa incepeti sa va antrenati abdomenul pe masura posibilitatilor fizice. Rezultatele nu vor aparea imediat, insa le veti observa, cu siguranta, de la o saptamana la alta. Nu uitat, de asemenea, de antrenamentele cardio, care va pot ajuta sa ”grabiti” procesul arderii grasimilor si, implicit, eliminarii tesutului adipos din zona abdominala.
Teoretic, e usor. Totul e clar, arata clar, suna clar. Practic… cati dintre voi au curajul si determinarea sa faca ceea ce am scris mai sus?